Τα Εφτά Δάκρυα

animatanz_2017_700x500

Τα δάκρυα με τα οποία θρηνεί η μουσική, The teares which Musicke weeps, μπορεί και να είναι ευχάριστα, δηλώνει, πειρακτικά ίσως, ο Τζων Ντάουλαντ το 1604 στην έκδοση των Lachrimae ή Seaven Teares, μια συλλογή από επτά Παβάνες βασισμένες στο περίφημο Flow my Teares, το διασημότερο τραγούδι του συνθέτη και σήμα κατατεθέν του Cult of Melancholia στην τέχνη της εποχής.

Χαρακτηριστική της σημασίας του έργου είναι η υπογραφή: Jo. Dolandi de Lachrimae (Τζων Ντάουλαντ των Δακρύων) με την οποία συνήθιζε να υπογράφει κατά καιρούς ο συνθέτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει μια μελαγχολική περσόνα, σύμφωνη με το πνεύμα της εποχής, την οποία διατήρησε σε όλη του τη ζωή.

Οι τίτλοι των Επτά Δακρύων είναι:
1. Lachrimae Antiquae (Παλιά Δάκρυα).
2. Lachrimae Antiquae Novae (Καινούργια Παλιά Δάκρυα), αρμονική παρωδία του πρώτου μέρους.
3. Lachrimae Gementes (Δάκρυα με Στεναγμούς).
4. Lachrimae Tristes (Θλιμμένα Δάκρυα).
5. Lachrimae Coactae (Ζορισμένα Δάκρυα), αρμονική παρωδία των Θλιμμένων Δακρύων.
6. Lachrimae Amantis (Δάκρυα του Εραστή).
7. Lachrimae Vera (Αληθινά Δάκρυα).

Η χορεύτρια κινείται μέσα στο αργό και τελετουργικό μουσικό τοπίο των Δακρύων, μινιμαλιστικό και επίμονα επαναληπτικό μελωδικά, υπερσύνθετο και δαιδαλώδες αρμονικά, «αφηγηματικά» δε απροσδιόριστο και ομιχλώδες.

Τοπίο ειρωνικό και μελαγχολικό ταυτόχρονα αλλά, εν τέλει, ερμηνευτικά δυσπρόσιτο και προκλητικά αινιγματικό, καθώς τα τετρακόσια χρόνια που μας χωρίζουν από τη στιγμή της σύνθεσης του προσθέτουν στο μυστήριο των νοημάτων του.

Προτείνει η χορεύτρια μια δομική αντιστοίχηση της αρμονικής πολυπλοκότητας της μουσικής με την πολυπλοκότητα της συνειδητά και ελεγχόμενα εναρμονισμένης κίνησης του σώματος.

Όσο αφορά δε τα νοήματα που προκύπτουν από την αντιπαράθεση αυτή, καθώς, παρόλο το χάσμα των αιώνων, οι σχετικοί κώδικες στη μουσική και το χορό παραμένουν συγγενικοί, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αποκαλυπτικά επίκαιρα και ζωτικά.


Μουσική: John Dowland, Lachrimae
Χορογραφία, κοστούμια, φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Χορός: Αναστασία Λύρα
Φωτιστικός αυτοσχεδιασμός: Άλκης Σπηλιώπουλος
Διάρκεια: 50 λεπτά.

Μικροσκοπικό Θέατρο  
18  Νοεμβρίου 2017 Come Again

 

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn