GraviDanza

gravidanza700x500

Η GraviDanza είναι μια εικαστική-χορευτική εγκατάσταση που αλλάζει χρώμα σε κάθε παράσταση. Αποτελείται από ένα ελαστικό ύφασμα, διαστάσεων 4X6 μέτρων, οριζοντίως τεντωμένο που κρύβει μέσα του μια ομάδα χορευτριών οι οποίες το ζωντανεύουν με πλαστικότητα, μετατρέποντάς το σε κινούμενο γλυπτό.

Βασικό στοιχείο του έργου, αλλά και θεματικός άξονας που διατρέχει τις παραστάσεις ολόκληρης της καλλιτεχνικής περιόδου Είναι καιρός... είναι οι μεταμορφώσεις που προκύπτουν από την υπογράμμιση, τη μεγέθυνση και τον εμπλουτισμό της κίνησης που η διάδραση ανάμεσα στο σώμα και το ύφασμα είναι ικανή να παράγει.

Η GraviDanza στην πρώτη της παρουσίαση, στις 29 Νοεμβρίου του 2014, είχε το χρώμα του δέρματος. Κατόπι έγινε κόκκινη (GraviDanza Rossa), μαύρη (GraviDanza Nera), άσπρη (GraviDanza Bianca), αργότερα πήρε το χρώμα του λαδιού (GraviDanza Olivina), του κόκκινου κρασιού (GraviDanza Bordò), έγινε γαλάζια (GraviDanza Azzurra), με το χρώμα της σοκολάτας (GraviDanza Marrone) και τέλος, έγινε ροζ (GraviDanza Rosa).

Μαζί με χρώμα, αλλάζουν και οι κινήσεις όπως επίσης και η ηχητική ταυτότητα της εγκατάστασης. Είναι ο ήχος των σταγόνων της βροχής (GraviDanza), ο ήχος της ανθρώπινης καρδιάς (GraviDanza Rossa), μουσική για ακορντεόν της Pauline Oliveros (GraviDanza Nera), ήχοι από ρώσικες καμπάνες (GraviDanza Bianca), μουσική για ακορντεόν της Pauline Oliveros (GraviDanza Olivina, GraviDanza Bordò) και τέλος, μουσική του Οlivier Messiaen(GraviDanza Marrone, GraviDanza Rosa).

Διαρκεί 30 λεπτά. 

Παρουσιάστηκε στο Μικροσκοπικό Θέατρο στις 29 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2014, στις 27 Δεκεμβρίου (GraviDanza Rossa), στις 3 Ιανουαρίου 2015 (GraviDanza Nera), στις  31 Ιανουαρίου (GraviDanza Rossa), στις 7 και 28 Φεβρουαρίου (GraviDanza Bianca), στις 7 Μαρτίου (GraviDanza Olivina), στις 28 Μαρτίου (GraviDanza Bordò), στις 4 Απριλίου (GraviDanza Nera), στις 25 Απριλίου (GraviDanza Azzurra), στις 2 Μαΐου (GraviDanza Rossa), στις 30 Μαΐου (GraviDanza Marrone) και στις 6 Ιουνίου (GraviDanza Rosa).


Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Αναστασία Λύρα
Χορός
(29/11/2014): Εύα Παγουλάτου ♦  Ευανθία Κοκκινέλη
(Υπόλοιπες παραστάσεις): Θέμις ΑνδρεουλάκηΕυανθία ΚοκκινέληΜελίτα ΚοτσάνηΖωή - Ελευθερία Μαστροθεοδώρου ♦ Σαμπρίνα Ρετζέπι
Μουσική:
Pauline Oliveros
(GraviDanza Nera, GraviDanza Olivina, GraviDanza Bordò, GraviDanza Azzurra)
Olivier Messiaen, Oraison (GraviDanza Marrone, GraviDanza Rosa)
Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος (GraviDanza, GraviDanza Rossa, GraviDanza Bianca)

Από το πρόγραμμα της παράστασης

Τον τίτλο GraviDanza, τον οφείλω στην Αθηνά Κυρούση, που είναι μισή Ιταλίδα. Καθώς Danza σημαίνει χορός και το θέμα μας σήμερα είναι η κυοφορία, με τη λέξη GraviDanza πετυχαίνουμε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: και την κύηση και το χορό! Η κυοφορία είναι κεντρικό θέμα σε όλη τη φετινή μας περίοδο, που έχει τίτλο Είναι καιρός...

Γιατί, «είναι καιρός» με τη διπλή του έννοια: από την μια για αυτό που ετοιμάζεται, επωάζεται ή κυοφορείται από καιρό και από την άλλη «είναι καιρός» για ένα νέο ξεκίνημα.

Το σώμα πίσω από το ύφασμα μπορεί να παριστάνει το έμβρυο πίσω από τους υμένες που το περιβάλλουν. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένα ξεκίνημα, μια αρχική εικόνα. Βλέποντας την Gravidanza, διακρίνω βουνά και θάλασσες, κύματα και δελφίνια, σχήματα τεκτονικών μετατοπίσεων, μεταμορφώσεις που σίγουρα δεν είχα υπόψη μου στην αρχή. Οι κινήσεις των χορευτριών που δίνουν μορφή στο ύφασμα, ελευθερώνουν τη φαντασία μας, μας εισάγουν στον κόσμο των πρωταρχικών εικόνων. Αναστασία Λύρα.

Όλο το εμβαδόν της σκηνής καλύπτει ένα ύφασμα στο χρώμα της ελιάς, ενώ κάτω από αυτό βρίσκονται 4 χορεύτριες οι οποίες δεν αποκαλύπτονται ποτέ: Περιστρέφονται κάτω από το ύφασμα δημιουργώντας συμμετρικά ασύμμετρους σχηματισμούς και βαθουλώματα-εξογκώματα κάτω από αυτό,σε μια εκδοχή human installation, living painting όπου το ανθρώπινο σώμα και το της τέχνης (απο)τέλεσμα, είναι μέρος του ίδιου συνόλου.

Το εντυπωσιακό είναι πως η προσέγγιση του θέματος δεν είναι καθόλου επιδερμική. Η έλλειψη συγκεκριμένων χρονικών ορίων της δράσης και η ακρίβεια των κινήσεων καθιερώνουν ένα άρτιο αισθητικό τοπίο στα μάτια του θεατή, ο οποίος παρατηρεί το έργο -και μετά από λίγο τον ίδιο το εαυτό του ως μέρος αυτού- ως ένα φυσικό φαινόμενο, ως μια ηφαιστειακή λάβα, ως γέννηση της γης. Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος: "GraviDanza", ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις Ιταλικές λέξεις Gravidanza(εγκυμοσύνη) και Danza(χορός). Περισσότερα.

Εύη Τασάκου, thelabtheatregreece.com, 3/8/2015

×

Φωτογραφίες: Θωμάς Μάμαλης


Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn