Αέναος Χορός - Ντούο

animatanz_2017_700x500

Αν το ντούο της Ελίνας Παπαδοπούλου με την Ελένης Πανταζάτου δεν ανήκε στον κύκλο των Αέναων Χορών του Μικροσκοπικού Θεάτρου -από τον οποίο παίρνει και το όνομα του- τότε ο καταλληλότερος τίτλος για αυτό θα ήταν «Ψυχαγωγία των Αγγέλων» (μετάφραση του τίτλου «Diversion of Αngels» της Μάρθας Γκράχαμ). Αλλά εκεί σταματάει η σχέση του αυτοσχεδιαστικού ντούο μας με το πολυπρόσωπο έργο της αμερικανίδας χορογράφου.

Η μουσική του Άγγλου συνθέτη της Αναγέννησης Γουίλιαμ Μπερντ (1540;-1623) και η ιδιαίτερη χημεία ανάμεσα στις δύο χορεύτριες - μουσικούς, καθορίζουν το κλίμα και την δράση του έργου. Ενώ ένα μέρος μόνον των τραγουδιών του Μπερντ που χορεύουν οι χορεύτριες έχει θρησκευτικό περιεχόμενο, το σύνολο της μουσικής εκπέμπει χάρη, αισιοδοξία και το αίσθημα της χαράς με έναν τρόπο που μόνον η θεία τάξη των πραγμάτων μπορεί να εμπνεύσει. Μια θεία τάξη που επιτρέπει και ενθαρρύνει την ψυχαγωγία, το παιχνίδι και τη γιορτή, στη γη και στον ουρανό, στους ανθρώπους και στους αγγέλους. Μια θεία τάξη που εμπιστεύεται την χαρά του χορού. Το γεγονός πως ο καθολικός το δόγμα Μπερντ γράφει τη μουσική του την εποχή της ανόδου του πουριτανισμού είναι μια αξιοσημείωτη σχετική πληροφορία.

Στους Αέναους Χορούς του Μικροσκοπικού Θεάτρου η δομή του χρόνου είναι ανοιχτή, χωρίς αρχή, μέση, και τέλος. Ο χορός υπάρχει στο διηνεκές και ο χρόνος της παράστασης είναι ένα παράθυρο προς αυτό το διηνεκές.


Μουσική:William Byrd, τραγούδια
Χορογραφία, κοστούμια, φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Χορός: Ελένη Πανταζάτου ♦ Ελίνα Παπαδοπούλου
Φωτιστικός αυτοσχεδιασμός: Άλκης Σπηλιώπουλος
Διάρκεια: 55 λεπτά.

Μικροσκοπικό Θέατρο  
2 Δεκεμβρίου 2017 Come Again

 

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn