Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WStitangallery has a deprecated constructor in /home/anastasialyra/public_html/plugins/system/ws_titangallery/ws_titangallery/function.php on line 23

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WSThumbnail has a deprecated constructor in /home/anastasialyra/public_html/plugins/system/ws_titangallery/ws_titangallery/assets/thumbnail.php on line 17
Αν είναι η μουσική του έρωτα τροφή...

Αν είναι η μουσική του έρωτα τροφή...

ifmusic700x500

Γύρω από τον περίφημο στίχο του Shakespeare If music be the food of love και με βάση 13 θαυμάσια τραγούδια του Henry Purcell, πλέκεται ένα χρονικό της περιπέτειας του έρωτα, ευτυχισμένου ή άτυχου, με τη χαρά, την απώλεια και τη συντριβή, που συχνά τον συνοδεύουν

Ο πόλεμος, η τρέλα και ο θάνατος αλλά και η μαγική λυτρωτική δράση της μουσικής, είναι τα επιμέρους θέματα του έργου όπως προκύπτουν από τους στίχους των τραγουδιών, τα οποία βασίζονται στην καλύτερη αγγλική ποίηση του 17ου αιώνα.

Η χορογραφία ζωντανεύει στην σκηνή μια σειρά από μορφές που ταλανίζονται από τα πάθη της αγάπης αλλά και μορφές θεοτήτων που ρυθμίζουν τα του έρωτα και της μουσικής και βασανίζουν ή λυτρώνουν τους θνητούς.

Είναι τέλος όχι η αφηγηματική λογική αλλά οι ισορροπίες ανάμεσα στα μουσικά, τα λογοτεχνικά και χορευτικά νοήματα που ορίζουν την τελική μορφή του έργου.

Παρουσιάστηκε στο θέατρο Κνωσσός στις 11 και 12 Ιουνίου 1997 και αργότερα στο Εργοστάσιο στις 26-30 Νοεμβρίου και  17-18 Δεκεμβρίου 1997.

Ο τίτλος της παράστασης είναι ο πρώτος στίχος του Ορσίνο στη Δωδεκάτη Νύχτα του William Shakespeare.

 * Αφίσα της παράστασης: Nicolas Poussin, Ρινάλδος και Αρμίδα (1628). Η Αρμίδα ετοιμάζεται να σκοτώσει το Ρινάλδο, τον οποίο έχει προηγουμένως κοιμίσει με μάγια, αλλά ξαφνικά τον ερωτεύεται. Ένας μικρός έρωτας της κρατά το οπλισμένο χέρι. (Επεισόδιο από την Gerusalemme Liberata, 1581, του Torquato Tasso).

Μουσική: Henry Purcell
Χορογραφία: Αναστασία Λύρα
Χορός: Νατάσα Αβρά
Συμμετοχή: Ελίνα Λογαρίδου Ιγνάτιος Χαβενετίδης
Κοστούμια: Άρτεμις Αλκαλάη
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Παραγωγή - Διοργάνωση: Σχεδία Ομάδα Χορού

Με εξαίρεση το τραγούδι 7. Celia has a thousand Charms, όπου τραγουδά o Drew Minter, τα τραγούδια ερμηνεύει ο περίφημος Alfred Deller, ο μεγαλύτερος κόντρα τενόρος του 20ου αιώνα και αυτός που ουσιαστικά αναβίωσε μια τέχνη ξεχασμένη σχεδόν, από το τέλος της εποχής των καστράτων.

Η Σχεδία ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη βοήθειά τους: τον Νίκο Βαλκάνο, τον Δημήτρη Δημόπουλο, τη Δάφνη Καλαμπόκα και όλο το προσωπικό του Αθηναϊκού Θεάτρου όπου η Σχεδία πραγματοποίησε τις πρόβες της.

Φωτογραφίες: Τάκης Αναγνωστόπουλος

... Η Σχεδία Ομάδα Χορού γεννήθηκε από μία σειρά εργαστηρίων χορευτικής έρευνας που οργανώθηκαν από τη χορεύτρια και χορογράφο Αναστασία Λύρα στην Αθήνα την Ύδρα και τα Χανιά την τελευταία τετραετία. Επί 12 χρόνια πριν από το σχηματισμό της ομάδας η Αναστασία Λύρα επιδιδόταν κυρίως στην παρουσίαση χορευτικών σάλο ή ντούο παραστάσεων. Η Σχεδία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές καινοτομίες στο χώρο της Σύγχρονης Τέχνης με τα Περιβαλλοντικά Χορευτικά Δρώμενα που εισήγαγε το '96 και τα οποία παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες θεατές στους δρόμους της Αθήνας.

Περιοδικό Χορός, καλοκαίρι 1997

×

... Και η επιτυχία αυτή προέκυψε αβίαστα γιατί η εμπνεύστρια της Σχεδίας έχει εμπνεύσεις. Ξέρει να ανανεώνει χωρίς να θρυμματίζει, να ξαφνιάζει χωρίς να βανδαλίζει, να προκαλεί χωρίς να χυδαιοσκοπεί. Διαθέτει κάτι απαραίτητο για το χορό: χάρη. Όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική. Κι επιπλέον γνωρίζει να την μεταδίδει να την οργανώνει και να την επιβάλλει στους χορευτές της σαν διπλή πρόταση πειθαρχίας κι' ελευθερίας. Περισσότερα.

Κώστας Σιμόπουλος, Περιοδικό Χορός

×

Η Αναστασία Λύρα με τη Νατάσα Αβρά σε στιγμές ευφορίας και σύμπνοιας μας έδωσαν το αριστοτεχνικό αυτό συγκέρασμα μουσικής χορού και ποίησης... Μια παράσταση που θα θέλαμε να ξαναδούμε.

Λένα Ζαμπούρα, Περιοδικό Χορός, καλοκαίρι 1997

×

... Ανάμεσα στα μέλη της Σχεδίας και η εξαιρετική χορεύτρια Νατάσα Αβρά. Το σάλο της «Αν είναι η μουσική του έρωτα τροφή» σε χορογραφία της Λύρα όσοι το είδαν δύσκολα θα το ξεχάσουν.

Βένια (ή Βένα) Γεωργακοπούλου, Ελευθεροτυπία 4 Ιουλίου 1997

×


Τα τραγούδια της παράστασης

 • 1. Music for a while

 • 2. Sweeter than Roses

 • 3. The Plaint

 • 4. I Attempt from Love's sickness to fly

 • 5. Not all my Torments

 • 6. If Musick be the food of Love

 • 7. Celia has a thousand Charms

 • 8. From rosy bow 'rs

 • 9. Ο lead me tο some peaceful gloom

 • 10. Retired from any mortal's sight

 • 11. Since from my dear Astrea's sight

 • 12. Thrice happy Lovers

 • 13. Ο Solitude


 

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn