Από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκφραστικού Χορού (Χανιώτικα Νέα, 8/8/1991)

Ο τίτλος της παράστασης, που διήρκεσε περίπου μια και μισή ώρα, ήταν Opus a Duo, πρόκειται δε για έναν αυτοσχεδιαστικό διάλογο μεταξύ της χορεύτριας και του μουσικού.

Η Αναστασία Λύρα έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια ένα προσωπικό στυλ χορευτικής έκφρασης που στηρίζεται στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού. Γι' αυτό το λόγο συνεργάζεται με μουσικούς που αυτοσχεδιάζουν ζωντανά επί σκηνής, όπως έκανε και πέρυσι με τον Πήτερ Κόβαλντ, ή χορεύει αυτοσχεδιάζοντας στην σιωπή.

Ο Vyacheslav Ganelin είναι ένας δεξιοτέχνης μουσικός και συνθέτης, στην παράσταση αυτή αυτοσχεδιάζει παίζοντας πιάνο, συνθεσάιζερ και κρουστά. Το μουσικό του παρελθόν είναι πολύ πλούσιο, μια και υπήρξε η κεντρική ίσως φιγούρα της σοβιετικής αβανγκάρντ τζαζ μουσικής επί μια δεκαπενταετία και ήταν συνιδρυτής του Ganelin Trio, το οποίο είχε επαινεθεί πολλές φορές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Το Opus a Duo δεν είναι ένας απλός διάλογος, όπως ανέφερα παραπάνω, θα τον χαρακτήριζα ίσως σαν ερωτική σχέση μεταξύ ενός μουσικού και μιας χορεύτριας. Τα στοιχεία που τους ενώνουν είναι η μουσική, ο ρυθμός και η κίνηση, στοιχεία που δημιουργούν μια τελετή αλληλο-ικανοποίησης.

Η μουσική του Vyacheslav Ganelin, πλάθει, υπογραμμίζοντας διαμορφώνοντας ή επηρεάζοντας την κίνηση της Αναστασίας Λύρα, πανέμορφες εικόνες, όπως αυτές που δημιουργεί και αφηγείται το τέλεια γυμνασμένο κορμί της Αναστασίας.

Η ίδια πάλι χορεύοντας, παράγει με την σειρά της μια μουσική στο χώρο, όπως πιστεύει και ο Vyacheslav Ganelin, η οποία επιδρά στον αυτοσχεδιασμό του μουσικού, επιδοκιμάζει ή προδιαγράφει αλλαγές στην ένταση, στο ρυθμό και στο δυναμισμό.

Ο αυθορμητισμός και η ελευθερία στην καλλιτεχνική έκφραση ό/τως και η σχεδόν τέλεια χορογραφική ροή χαρακτηρίζουν την τελευταία αυτή δουλειά της Αναστασίας Λύρα. Οι πειραματισμοί της δικαιώθηκαν απόλυτα, ενώ μας χάρισε μια πολύ επιτυχημένη παράσταση.

Κοσμάς Κοσμόπουλος – Μοσχάκης, Χανιώτικα Νέα, 8/8/1991

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn