Μπολερό, ένας Λαβύρινθος του Χρόνου

sevenveils700x500Στο Μπολερό του Μικροσκοπικού Θεάτρου συναντώνται τελετουργικά δύο περιστρεφόμενες ιερατικές φιγούρες, που η κίνησή τους πλαισιώνεται, υπογραμμίζεται, μεγεθύνεται και μεταμορφώνεται από το στοιχείο του υφάσματος, του οποίου οι πτυχές λειτουργούν ταυτόχρονα ως θεατρικό ένδυμα και ως σκηνικό εργαλείο.

Η παράσταση περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές ερμηνείες του έργου. Την πρώτη εκδοχή παρουσιάζουν δύο γυναίκες, τη δεύτερη δύο άνδρες και την τρίτη μια γυναίκα και ένας άνδρας, σε ένα κάλεσμα για σύγκριση, σπουδή και στοχασμό πάνω στο ρόλο του φύλλου του ερμηνευτή στην παράσταση.

Η κίνηση των χορευτών είναι εξαιρετικά λιτή, υπολογισμένη, αργή και αναλυτική. Ωστόσο, οι κινητικές επιλογές τους μεγεθύνονται δραματικά από τα υφάσματα που τις καλύπτουν.

Ο Λαβύρινθος στον τίτλο του έργου αναφέρεται στις αναρίθμητες επιλογές κίνησης που έχουν στη διάθεσή τους οι χορευτές και στην πολυπλοκότητα των αποφάσεων που καλούνται να πάρουν κατά τη διάρκεια της αυτοσχεδιαστικής ερμηνείας τους.

Αυτή τη φορά στο Μικροσκοπικό Θέατρο τοποθετείται «κάτω από το μικροσκόπιο» αυτή καθεαυτή η λήψη αποφάσεων στον αυτοσχεδιασμό. Ο θεατής παρακολουθεί τους χορευτές να πορεύονται στο λαβύρινθο των επιλογών της κίνησής τους, αλλά έχει ταυτόχρονα να διαχειριστεί και ένα εντελώς δικό του λαβύρινθο: ποιον από τους δυο θα επιλέξει να κοιτάξει κάθε φορά;


Μουσική: Maurice Ravel, Boléro, ερμηνείες Pierre Boulez, Pierre Monteux και Sergiu Chelibidache
Χορογραφία, κοστούμια, φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Χορός: Αθηνά Κυρούση ♦ Αλίκη Κόντζιου – ΓούσαΓιάννης Μήτσος Μιχάλης Τσικριτέας Αναστασία Λύρα Κωνσταντίνος Μίχος
Διάρκεια: 50 λεπτά.

Μικροσκοπικό Θέατρο  
22 & 23 Οκτωβρίου 2016 Χορός δωματίου, Γαλλική κατάδυση
5 Δεκεμβρίου 2015 είναι καιρός - δεύτερη περίοδος
6 Ιουνίου 2015 είναι καιρός - πρώτη περίοδος

... Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο η παράσταση οδηγεί σε ευχάριστα συναισθήματα, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ότι υπαινίσσεται έναν συμβολικό προβληματισμό. Περισσότερα.

Χρήστος Πουγκιάλης
Εφημερίδα Ρήξη, αρ. φύλλου 128, 5/11/2016

×
Παράσταση 5 Δεκεμβρίου 2015

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη


Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn