Σχεδία Πόλις

sxediapolis700x500Περιβαλλοντικό χορευτικό δρώμενο. Με αργή αυτοσχεδιαζόμενη κίνηση σε ποικίλους ομαδικούς σχηματισμούς, οι χορευτές καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, συνήθως χωρίς προειδοποίηση, προσδίδοντάς τους προσωρινά νέες και απρόσμενες προοπτικές, σχετικές με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά της ζωής στην πόλη. Συγχρόνως οι χορευτές επιχειρούν μία εξερεύνηση των σχέσεων μεταξύ χορού, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 στο χώρο μπροστά στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα και κατόπιν στους δρόμους και τους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας με τη συμμετοχή 35 χορευτών. Στο Λονδίνο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1998 με τη συμμετοχή 110 χορευτών στο πλαίσιο του φεστιβάλ Greece in Britain. Στην Αγία Πετρούπολη παρουσιάστηκε το 2001.


Διδασκαλία: Αναστασία Λύρα
Παραγωγή - Διοργάνωση: Σχεδία Ομάδα Χορού

Sxedia Polis - London

Φωτογραφίες: Τάκης Αναγνωστόπουλος

... Από τις φωτογραφίες αυτές μπορώ να μαντέψω την επιτυχημένη και δραστική παρέμβαση της χορογραφίας Σχεδία Πόλις με ένα πλήθος από νεαρούς χορευτές, στην καρδιά του Λονδίνου. Το πλαίσιο αυτή τη φορά είναι ο δρόμος, η πλατεία, τα πρόπυλα των ωραίων κτιρίων τα μνημεία, οι φανοστάτες. Και οι ιδεατές, όχι οι άνετοι επισκέπτες ενός μουσείου, αλλά οι βιαστικοί και περίσκεπτοι διαβάτες που τρέχουν κυνηγώντας το χρόνο, αναλίσκοντας τη ζωή τους. Ξαφνικά τα ζωντανά αγάλματα, οι απροσδόκητες στάσεις τους, ο άλλος χρόνος των κινήσεών τους, τους αιφνιδιάζει, τους σταματά για λίγο, τους αλλάζει έκφραση και διάθεση, τους αποσπά βίαια από τη ματαιόσπουδη βιασύνη τους. Και πάλι οι φωτογραφίες των ιδεατών είναι ομιλητικές για την αίσθηση που προκάλεσε στο ποικιλόχρωμο λονδρέζικο κοινό η Σχεδία Πόλις της Αναστασίας Λύρα. Περισσότερα.

Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

×

... Η πρώτη κατευθυντήρια αρχή είναι η αργή, ροϊκή κίνηση. Στην αργή αυτή μεταβολή της σωματικής στάσης κυριαρχεί το παρόν αφού το πριν και το μετά είναι δυσδιάκριτα, ένα παρόν που πολύ ανεπαίσθητα «περνά» στο παρελθόν και το μέλλον. Έτσι που ένας περαστικός θεατής αποκομίζει την εντύπωση ακίνητων σωμάτων σταματημένων στο χρόνο.

...Τελικά, μέσα από απλά περιγραφικά στοιχεία προσπαθήσαμε να διακρίνουμε την καλλιτεχνική σύλληψη, μέσα από την ενσάρκωση τη σκέψη' ίσως είναι το πιο πρόσφορο που μια λεκτική περιγραφή μπορεί να κάνει αφού η ομορφιά των ενσαρκώσεων φαίνεται από τις φωτογραφίες. Περισσότερα.

 

Γιάννης Δ. Οικονόμου

×

Covent Garden s Piazza, Trafalgar Sqaure and Embankment Gardens are just three of the London s many key tourist sites, landmarks and parks which will be overtaken for a week from Monday, 15 June 1998 for a large scale environmental dance event involving over 100 dancers. Περισσότερα.

WhatsOnStage (06/1998)

×


Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn